Ben je er weleens achter gekomen dat iemand achter je rug iets zegt over jou? Of doe je dat stiekem zelf wel eens? Onlangs hebben wij het meegemaakt, en, dat is niet leuk. Vooral niet als je vervolgens ook nog zaken met die persoon moet afhandelen. Roddelen is verleidelijk en bijna iedereen doet het wel eens. Het hoort een beetje bij ons mens-zijn. Maar zakelijk roddelen kan weleens heel slecht uitpakken; voor degene waar je over roddelt én, voor jezelf.

Eerste indruk

Wat denken mensen over jou als je roddelt?

Een paar weetjes op een rij:

  1. Als jij roddelt over iemand met je collega, terwijl je collega die persoon nog nooit heeft ontmoet, dan maak jij de eerste indruk voor die persoon. Praat jij slecht over die persoon, dan heeft hij of zij een valse start. Hij/zij zal extra hard moeten werken om die eerste slechte indruk goed te maken.
  2. Wanneer jij roddelt met iemand die je nog niet zo lang kent, laat jij ook een slechte indruk achter. De woorden die je gebruikt om iemand anders te beschrijven (achterbaks, dom, onaardig, etc.) zal die persoon op jou gaan betrekken. Degene waarmee je roddelt hoort een woord en ziet jou. Die twee worden daardoor in het brein van de ander aan elkaar gekoppeld.
  3. Als jij over iemand roddelt, kan dit ook terecht komen bij degene waarover je roddelt. Bijvoorbeeld, omdat iemand het aan hem of haar doorvertelt, of nog erger, als je roddelt in een email en iemand deze per ongeluk naar de verkeerde persoon doorstuurt. Oeps..

Moet je überhaupt wel roddelen?

Roddelen zit in de mens, probeer het maar eens niet te doen. Maar even een disclaimer: we willen je adviseren om eerst het gesprek met de desbetreffende persoon aan te gaan. Vertel wat je dwarszit en bespreek hoe jullie dingen kunnen oplossen. Het is misschien even een drempel waar je overheen moet, maar eerlijkheid wordt gewaardeerd en mensen reageren meestal goed op zo’n gesprek. Die ander is zich misschien helemaal niet bewust van wat hij of zij bij jou teweegbrengt.

Is er wel een goede manier van roddelen?

Soms wil je even je hart luchten, je ei kwijt. Blijf dat ook vooral doen. Daar is op zich niets mis mee. Maar, blijf het tegelijkertijd ook in perspectief zien. Er zijn twee kanten aan elk verhaal. Wat zorgt ervoor dat die ander of het gedrag van die ander iets in jou losmaakt?

En, als je het dan echt niet laten kan, roddel dan alleen tegenover mensen die je goed kent. Zo voorkom je dat iemand het geroddel gaat zien als een negatieve eigenschap van jou (tenzij je het natuurlijk heel vaak doet). En, roddel nooit online met je collega. Met één druk op de knop kun je per ongeluk de hele conversatie naar degene sturen waar je het over hebt. En dat kan nogal wat (negatieve) zakelijke gevolgen hebben. Loop langs bij de collega waar je even tegenaan wilt praten of bel hem of haar even op. Zo loop je nooit het risico dat iemand anders buiten de context geconfronteerd wordt met jouw uitspraken.